Helen van de vaderwond 3-daagse retraite (gemengd): 5-7 juli & 22-24 nov 2024, 20-22 juni & 7-9 nov 2025


Als moeder de poort naar het leven is, is vader de poort naar de wereld. De relatie met je vader is heel bepalend voor hoe je als bewuste, vrije en krachtige man of vrouw, vol vertrouwen, je eigen individuele, bezielde pad kunt volgen in de wereld. De vaderwond belemmert je hierin.

De kern van de vaderwond

Afwijzing, het gevoel niet gezien, erkend en gewaardeerd te worden door je vader, zit in de kern van de vaderwond. Als je vader beperkt of niet fysiek of emotioneel aanwezig was, of als je moeder je geen (emotionele) toegang tot hem gaf, door hem af te wijzen of negatief over hem te spreken, is de kans heel groot dat je je afgewezen hebt gevoeld door je vader.

Het gevolg daarvan is dat je hem op een gegeven moment ook innerlijk bent gaan afwijzen. Dat creëert een ernome split in jezelf omdat er nog altijd een kinddeel in jou is wat ongelofelijk veel van je vader houdt.

Bert Hellinger merkte op dat de persoon die het meest buitengesloten wordt in gezinnen, de vader is.

Wanneer we onze vader (onbewust) afwijzen, over hem klagen, hem verwijten maken, hem de schuld geven, enz., voelt het alsof we een deel van onszelf afwijzen, alsof de helft van ons niet waardig is (voor liefde, succes, vervulling in het leven, enz.) en we voelen een innerlijke leegte die we altijd zullen proberen te vullen met uiterlijke dingen. Dat is het geval met veel verslavingen.

Je ziet je vader door de ogen van je moeder

Belangrijk te weten is dat we allemaal sterk de neiging hebben onze vader door de ogen van onze moeder te zien en zijn onbewust loyaal aan de mening van moeder. Dit maakt het sowieso lastig om je vader echt te zien vanuit jouw individualiteit en een individuele relatie met hem op te bouwen. Het maakt ook dat de diepere lagen van de vaderwond pas geheeld kunnen worden wanneer het helingsproces van de moederwond op gang is.

Het mannelijke en vrouwelijke in jezelf

Je vader spiegelt de mannelijke energie in jezelf en je moeder het vrouwelijke. Daar waar je moeder de mannelijke energie van je vader niet heeft kunnen ontvangen en/of daar waar je vader zijn mannelijke energie niet heeft kunnen geven aan je moeder zit er een conflict, een disconnectie in jezelf.

Dat maakt dat het helen van de vaderwond niet enkel een kwestie is van het helen van de mannelijke energie en het opschonen van de mannenlijn…… en hey bingo, je zet jezelf neer en je leeft je missie. Dit zijn hele belangrijk stappen en die komen zeker aan bod tijdens deze retraite….. maar het gaat veel dieper dan dat.

Om de diepere lagen van de vaderwond te helen moet je zijn relatie met je moeder meenemen in het helingsproces. Als je dit niet doet dan sla je een groot stuk van de wond over die door ettert in de onderstroom.

Innerlijke grond van de ziel

De ziel wil volledig incarneren in het aardse lichaam en dat houdt in dat het licht van de ziel, het mannelijke, ontvangen wil worden door de donkere vrouwelijke pool in je buik en bekken. De ziel heeft dit innerlijke grond en bedding nodig om tot authentieke bloei te komen want daar zit de kern van je individualiteit.

Als de ziel de innerlijke weg naar je buik, de vrouwelijk pool, niet kan afleggen, blijft je individualiteit enkel hoofd- en hooguit hartverbonden en zullen je ego en persoonlijkheid altijd aan de haal gaan met je licht, je mannelijke energie. En dat doen ze verdomd sneaky. Dit is voor mij een grote ‘eye-’ en ‘ziel’opener geweest.

Je licht wordt of naar buiten geprojecteerd om gezien te worden en ruimte in te nemen (wat ik meestal deed) of je licht wordt gedimd om juist niet op te vallen. Het zijn twee uitdrukkingen van dezelfde angst dat je namelijk niet goed genoeg bent, het niet goed doet. Bij de één loop je te stralen en bij de ander wordt je licht afgeschermd door een lampenkap. Je staat of te veel op de voorgrond of je verdwijnt naar de achtergrond.

Daar waar je mannelijke energie geen grond en bedding heeft zit de vaderwond. Het is een innerlijk conflict tussen het grote verlangen om helemaal ontvangen te willen worden, dat je er helemaal mag zijn zoals je bent, die overschaduwd wordt door de angst dat je niet goed genoeg bent en afgewezen wordt.

Het proces tijdens deze 3-daagse

Het helen van de vaderwond gaat over verantwoordelijkheid dragen voor de grond en bedding die jouw ‘ik’, jouw individualiteit nodig heeft, dat wat jouw vader jou niet heeft kunnen leren. Je zoekt dit niet meer buiten jezelf maar zakt dieper in je verticale as naar je buik zodat je buik, hart en hoofd meer verbonden zijn. Dit gaat samen met:

 • de energie van de oude vastzittende pijn doorvoelen en loslaten/integreren
 • de claims en verwijten naar je vader met zachte en heldere ogen aankijken en het kleine kind in hem leren kennen
 • je plek innemen als kind en je vader nemen als je vader met al zijn tekortkomingen en ook al zijn kwaliteiten
 • het stuk wat bij je ouders hoort (hun onderlinge dynamiek) bij hem laten, dat is hun lot niet het jouwe. Als je dit niet doet dan blijft er een stoorzender in jouw verticale as.
 • je aansluiten op de stroom energie in de mannelijke voorouder lijn.
 • je plek innemen als het onschuldige goddelijke kind van de grote vader, vader spirit en de grote moeder, moeder aarde, en de volle verantwoordelijkheid dragen voor de levenskracht en het levenslicht waarover jij beschikt.

Deze belangrijke stappen zullen ingebed worden in sjamanistische en alchemistische rituelen en inwijdingen, gesteund door spirit, de voorouders, de elementen, de windrichtingen en moeder aarde/de natuur.

Het helen van de vaderwond kan je helpen met het volgende:

 • Meer verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen stukken die aangeraakt worden in je relatie tot anderen
 • Je bezielde individualiteit te ontwikkelen als een neutrale kracht
 • Het overwinnen van moeilijkheden in je leven
 • Het nemen van beslissingen
 • Grenzen stellen
 • Het verkrijgen van helderheid en logisch denken
 • Hoe je anderen toestaat je te behandelen
 • Onafhankelijkheid, identiteit en gevoel van eigenwaarde
 • Zelf een beter vader te worden
 • Aan nieuwe dingen starten (wat vaak gepaard gaat met iets eerst afsluiten) zoals projecten, relaties, van baan veranderen, verhuizen, enz.

Kortom, door de wond van de vader te helen en hem in je hart op te nemen, precies zoals hij is, krijg je de kracht om de wereld in te gaan en je plaats erin in te nemen. Dit opent de deur naar de mannelijke energie in zijn zuiverste vorm en dat is de neutrale kracht van bezielde individualiteit, het licht van je ziel kan zich verbinden met je buik.

Licht en donker, mannelijke en vrouwelijk, hemel en aarde komen meer samen en dat maakt dat de unieke uitdrukking van leven die jij bent je hart kan vullen en daar vanuit de wereld in kan.

Hoe herken je de vaderwond

De vaderwond kenmerkt zich door de onderliggende angst niet goed genoeg te zijn en dat je het niet goed doet. Het gevoel alsof  je niet (helemaal) waardig bent om je laten gelden in de wereld, jezelf neer te zetten, grenzen te stellen of je mannetje te staan.

Dit kan uiten in o.a. bewijs- en prestatiedrang, pleasen en allerlei gedrag dat ontstaat vanuit zelf-afwijzing. Je gaat opzoek naar erkenning en/of bestaansrecht en dat is verslavend.

De andere kant van de medaille is dat je eerder narcistische trekken krijgt, grensoverschrijdend bent en agressieve/driftige buien hebt. Je bent dan geneigd om je veel groter te maken dan hoe je je van binnen voelt en dit doe je op een manier waarbij je de ander kleiner maakt.

Inherent aan dit spectrum vaderwond is het lege gevoel dat je innerlijk ervaart als je je vader zijn plek niet gunt. Dat maakt dat je hem niet kunt integreren in jezelf waardoor je altijd ergens afhankelijk blijft van wat de buitenwereld van je denkt.

Van buiten naar binnen

Bij het helen van de vaderwond keer je deze extern gerichte energie om en:

 • maak je een innerlijke beweging via je verticale as naar je eigen grond in je buik.
 • buik, hart en hoofd raken dan meer uitgelijnd en jouw individualiteit meer bezield.
 • je ego kan vanuit je hoofd dalen naar je buik waar het een neutrale kracht wordt die dienend is aan de unieke uitdrukking van de ziel.
 • vanuit deze neutrale kracht ervaar je en diepere bereidheid om aanwezig te blijven in je lijf waardoor het hele spectrum van levenservaringen meer toegelaten kan worden.
 • i.p.v. dat je iets moet of wilt maken van je leven, laat je leven dieper en dieper toe.
 • je ware individualiteit kan dan ontpoppen als een vlinder uit een cocon, je kunt je ware vleugels uitslaan.

Gemengde groep

Omdat de kern van de vaderwond, volgens mij, te maken heeft met de scheiding tussen het mannelijke en vrouwelijke is deze retraite gemengd. De groep zal zich vormen zoals het vormt, er hoeft niet een gelijk aantal vrouwen en mannen te zijn.

Elk kind wil graag gezien en gewaardeerd worden door zijn vader. Je zou je vader kunnen zien als de zon aan de hemel en jezelf als kind als een plant in de tuin. Jouw natuurlijke beweging is naar het licht toe, je kijkt naar de zon om je op te richten. Voor jongens is dit extra belangrijk. Hoe meer ze kunnen aansluiten op de energie van vader hoe meer ze zich ontwikkelen en de beweging maken naar man zijn.

Voor vrouwen is de vader de eerste man in je leven, je eerste grote liefde. Het is een hele belangrijke en speciale relatie die in de onderstroom van je zijn veel invloed uitoefent op je eigenwaarde, je seksualiteit en de beleving van je vrouw zijn.

Safe space

Mijn lieve broeder, Marcel Timmer, zal mij wederom assisteren om onder andere deze hele belangrijke taak van holding space op zich te nemen. Dank je wel Marcel!

Data

5-7 juli 2024 (De Oase te Nieuwland)
22-24 nov 2024 (Centrum Oostraven te Epe)
20-22 juni (Centrum Oostraven te Epe)
7-9 nov 2025 (Centrum Oostraven te Epe)

Praktische info m.b.t. de locaties

De juli retraite vindt nog plaats op De Oase te Nieuwland waar ik de laatste 5 jaar met heel veel plezier heb gewerkt. De lieve hoeders van De Oase, Kors Jan en Tineke, gaan medio juli stoppen. Ik ben heel blij dat ik in het najaar terecht kan bij Centrum Oostraven te Epe, ook een prachtige plek waar veel helende werk plaatsvindt.

VRIJDAG: aankomst tussen 12.00 – 13.00 en lunchen om 13.00 gevolgd door middagprogramma, avondeten en avondprogramma*
ZATERDAG: ontbijt, ochtendprogramma, lunch, middagprogramma, avondeten en daarna ben je vrij*
ZONDAG: ontbijt, ochtendprogramma, lunch, middagprogramma en afsluiting 17.00

*Bij De Oase beginnen we vrijdag om 13 uur en bij Centrum Oostraven is het 17 uur. De extra vrijdag middagprogramma halen we in op zaterdagavond. 

Verblijf

Bij De Oase slaap je op een 3- of 4 persoonskamer of in je eigen tent als je dat liever wilt.
Bij Centrum Oostraven slaap je op een 2-persoonskamer.

Locatie (juli)

Centrum De Oase
Geer 37
4243 JS Nieuwland

Locatie (september)

Centrum OostRaven
Oost Ravenweg 5
8162PJ Epe

Testimonials

Er zijn een aantal testimonials in de rechter kolom of hieronder als je deze tekst op je mobiel leest.

Investering

De investering bedraagt €695,- inclusief verblijf en eten.

Annuleringsvoorwaarden

– Annuleren tot 2 maanden voor aanvang: je betaalt 10% van de overeengekomen prijs*
– Annuleren tussen 2 maanden en 1 maand voor aanvang: je betaalt 20% van de overeengekomen prijs*
– Annuleren tussen 1 maand en 2 weken voor aanvang: je betaalt 50% van de overeengekomen prijs*
– Annuleren minder dan 2 weken voor aanvang: betaal je 100% van de overeengekomen prijs*

*In het geval dat er een wachtlijst is en iemand anders jouw plaats kan innemen betaal je dan alleen €50,- administratiekosten.

Contact

Mocht je nog vragen hebben dan kun je mij mailen naar justin@modernehypnotherapie.nl of bellen op 06-12560631.