Drieluik helen van de moederwond voor MANNEN

1. Onbewuste binding naar bewuste verbinding (21 mei)
2. Je moeder aannemen, meer flow & liefde (4 juni)
3. Jouw levenspotentieel planten in je moederlijn (18 juni)

Dit wordt de laatste drieluik voor mannen, v.a. het najaar 2023 wordt het helen van de moederwond ook gegeven als een 3-daagse retraite voor zowel vrouwen als mannen. Het is nu tijd om deze wond samen te helen. De eerst retraite vindt plaats van 15-17 sep 2023.


Als man heeft de moederwond alles te maken met het conflict tussen je behoefte aan vrijheid en ruimte en je behoefte aan een geborgen binding. In mannenwerk leren we onze vrijheid van onze moeder terug te pakken en onze eigen ruimte in te nemen. Maar ervaar jij echt vrijheid in verbinding met je moeder of zit er nog steeds oude pijn diep in jouw systeem, in jouw hart en buik? De pijn van niet gezien en geliefd worden door jouw moeder. Pijn die je wellicht hebt weggestopt, gerationaliseerd of verdoofd? Als je jouw moederwond niet aangaat dan heb je nog altijd een afwerende houding tegenover het ontvangen van meer liefde en flow in je leven. En sterker nog, het weerhoudt je van iets heel essentieels. Dat is het ownen en belichamen van de bron waarachtige liefde in jezelf die jij te geven hebt. Mannen, de wereld heeft onze liefde nodig. Vandaar het belang om je moederwond te helen.

Deel 1: Van binding naar verbinding

De wortels van de relatie met je moeder zitten heel diep in je onbewuste en aangezien het lichaam het voertuig is van het onbewuste zitten ze ook heel diep in je lijf. De relatie met moeder kent diepe onbewuste lagen die zijn ontstaan vanuit onze symbiotische en afhankelijke relatie met haar die begint in de baarmoeder.

In deze symbiotische afhankelijkheid zit er een enorme kwetsbaarheid door onze diepe onderliggende separatieangst en de angst om afgewezen te worden die in ons latent aanwezig is. Wij zijn nota bene zoogdieren.

De moederwond begint wanneer onze moeders niet (emotioneel) aanwezig en beschikbaar zijn voor ons en/of de binding met ze onveilig voelt en/of wanneer ze te veel zitten in onze eigen ruimte.

Bij sommige van ons begint het heel vroeg, zelfs in de baarmoeder, bij anderen toen je nog baby was, bij anderen in de eerste 2e á 3e levensjaren en bij veel mensen tussen de 3e en de 6e levensjaren. Wat er daarna gebeurt, denk bijvoorbeeld aan een scheiding, triggert en versterkt de pijn die al eerder is ontstaan.

Daardoor kent de relatie met je moeder de meeste onbewuste lagen van al je relaties! Je bent niet zo van haar af en als je met je eigen proces bezig bent en ook met je vader kom je je moeder daar weer geregeld in tegen.

Het probleem is dat de moeder, die je geïnternaliseerd hebt, gevlochten is met het vrouwelijke in jou, of anders gezegd, je innerlijke vrouw. De realiteit is dat je nooit energetisch helemaal los kunt komen van je moeder, als je dat probeert dan verhard je in je mannelijke energie en neem je afstand van je innerlijke vrouw. Dat gaat ten kosten van je vermogen tot zelf-liefde, -compassie en –zorg en het kost je veel levensgeluk en verdieping in je relaties en werk/ je levenspotentieel.

Tijdens deze workshop werken we met het kwetsbare innerlijk kind dat pijn heeft en is zich (gedeeltelijk) gaan afsluiten omdat moeder niet emotioneel beschikbaar was en/of niet emotioneel op haar eigen benen kon staan. Er zit er ook heel veel liefde in dit kinddeel, ook als er sprake is van een dysfunctionele relatie met je moeder. Super belangrijk is dat we deze liefde niet uit het oog verliezen.

Tijdens de workshop wordt je innerlijke conflict tussen je behoefte aan vrijheid en ruimte en je behoefte aan een veilige binding zichtbaar. Vervolgens word je uitgenodigd om bewust een verbinding met je moeder aan te gaan die  je ruimte en vrijheid geeft.

Doel van deze workshop: De oude, onbewuste binding met je (innerlijke) moeder omzetten in een dienende en bewuste verbinding. Dit is stap één.

N.B. En realiseer je a.u.b. dat dit uiteindelijk alleen om jou gaat, jij doet dit niet voor je moeder en je hoeft dit niet met je moeder te doen. We werken in de workshop met je geïnternaliseerde moeder die energetisch in je leeft.


Deel 2: Het aannemen van je moeder

Als de belemmerende binding met je moeder omgezet is in een dienende en bewuste verbinding (deel 1) kun je de volgende helende stap zetten en dat is je moeder aannemen.

Onze moeder heeft het leven aan ons geschonken. Wanneer we haar niet aannemen, wijzen we haar en ook het leven af, of beter gezegd, het alles omvattende energieveld van leven. Het leven wordt dan een ‘struggle’, het flowt niet.

Je zit dan of te veel in je mannelijke energie waarbij je veel te hard werkt of je verliest jezelf in verslavingsgevoelig en/of ander dissociatief gedrag dat je mannelijke energie ontkracht, of een combinatie van alle twee. De bottom line is dat je moeite hebt om jezelf te openen en te ontvangen. Of anders gezegd, je voelt je innerlijk niet veilig genoeg om je meer te openen. Je innerlijke houding tegenover het leven is afwerend.

Deze workshop staat in het teken van het aannemen van je moeder, en niet zoals jij wilt dat zij is, maar precies zoals zij is. Dat je haar echt kunt zien met al haar tekortkomingen en ook al haar (verborgen) kwaliteiten, ook zijn deze wellicht nooit tot bloei gekomen.

Wat verhelderend en verzachtend werkt is dat we onze moeder haar eigen lot kunnen toegunnen en in het bijzonder haar leed. Hoe zwaarder haar lot hoe belangrijker dit wordt. Het blijft tot de dag van vandaag een van de meeste bevrijdende inzichten voor mij – ‘Ik gun mijn moeder haar eigen leed toe’. Dat is de sleutel! En dit met een heldere geest, een open hart en verbinding met je buik en bekken. Dat is ware liefde!

Jij hoeft de pijn van je moeder niet meer te dragen of op te lossen noch hoef je daarvoor weg te lopen en te vluchten. Zij mag haar eigen pijn hebben en jij de jouwe. Je hoeft er niet in verstrikt te blijven. Je mag jouw innerlijke vrouw en al haar potentieel tot zelf-compassie en liefde bevrijden zodat zij er voor jezelf kan zijn. Op deze manier kun je het wantrouwen leren loslaten en in een dieper vertrouwen komen met het vrouwelijke.

Doel van deze workshop: Je moeder aannemen en je verzoenen met het vrouwelijke in jezelf zodat de vrouwelijke levensstroom in jouw ontvangen kan worden. Je mag nu meer gaan openen en ontvangen! Ja zeggen tegen meer flow en liefde in je leven.


Deel 3: De bol van jouw levenspotentieel planten in je moederlijn

Het helen van de moederlijn is een zeer bijzonder ritueel gericht op het herstellen van je innerlijke verbinding met de levens- en draagkracht van het vrouwelijke.

Hoewel er in dit ritueel met de moeder, grootmoeder, overgrootmoeder, betovergrootmoeder….tot en met de oermoeder gewerkt wordt, gaat het mij om de grotere betekenis van dit werk. Dat is hoe we ons openen en verbinden met de energie van het leven. En in het bijzonder, hoe we onze ware levenspotentieel bedding kunnen geven in het vrouwelijke.

 Zoals Dirk Oellibrandt zo mooi zegt:

De bloembol van de mooist denkbare bloem ooit….. is een waardeloze knol, zolang hij niet in goeie aarde wordt gestopt.

Aarde is vrouwelijk en energetisch gezien is de moederlijn per uitstek een geweldige plek om de bol van jouw levenspotentieel te planten. En schrik niet als er veel leed zit in je moederlijn, zie dit als compost waardoor de energetische aarde van je moederlijn lekker vruchtbaar wordt.

Het planten van de bol van onze levenspotentieel vraagt om een zachte penetrerende beweging die helend en bekrachtigend is voor het mannelijke in ons en ook voor onze moederlijn. We zullen onze vrouwelijke voorouders hier heel blij mee maken waardoor we toegang krijgen tot de krachtbron van het vrouwelijke, de oermoeder.

Doel van deze workshop: Jouw prachtige levenspotentieel diep laten wortelen in het energetische veld van jouw moederlijn tot en met de oermoeder die onlosmakelijk verbonden is met moeder aarde. Daar vanuit kun je als de bijzondere man die je bent meer vertrouwen hebben in het rijpingsproces van de natuur en in de grote mysterie van het leven.


Voor wie zijn deze workshops?

Heb jij een moeder (gehad) die:

 • niet echt over emoties kon praten en je weinig of geen knuffels gaf, etc, of
 • streng, kortaf, ongeduldig en geïrriteerd kon zijn en je aanvallend aanspreken of straffen als je iets deed wat haar niet zinde, of
 • hoge verwachtingen had van jou? of
 • in de slachtoffer rol zat en/claimend was of emotioneel leunde op jou als kind zijnde? of
 • erg bezig was met haar eigen moeder of een problematische relatie had met haar eigen moeder? of
 • problemen had met haar man, jouw vader, haar eigen ouders of schoon-ouders? of
 • psychische klachten had (depressie, onvoorspelbare gedrag, stemmingswisselingen of labiel was)

Herkennen van de moederwond

Merk je dat je nog wel eens geïrriteerd, gefrustreerd of boos op je moeder bent? Of dat je nog wel eens zorgen om je moeder maakt en dat je hierin diep geraakt kunt worden. En als je moeder al overleden is herken je het bovengenoemde toen ze nog leefde? Verder kun je de moederwond herkennen in het volgende:

 • De overtuiging dat jij niet goed genoeg bent en/of kritisch zijn op jezelf
 • Gevoelens van schaamte, onderdrukking, onzekerheid
 • Het niet leven van je potentie: je klein houden om geliefd te worden
 • Schuldgevoelens
 • Het niet volledig jezelf zijn: je past je aan om een ander groter te laten voelen
 • Je laat makkelijk over je grenzen gaan en draagt te veel zorg voor anderen of je bent rigide en dominant en wil alles onder controle houden
 • Aandoeningen zoals depressie en verslaving

Testimonials

Er zijn een aantal testimonials in de rechter kolom of hieronder als je deze tekst op je mobiel leest.

Safe space

Omdat de moederwond heel diep zit hecht ik heel veel waarde aan het creëren van een safe space. Mijn lieve broeder, Marcel Timmer, zal mij wederom assisteren om onder andere deze hele belangrijke taak van holding space op zich te nemen. Dank je wel Marcel!

Data

De data van het drieluik zijn 21 mei, 4 en 18 juni 2023
Dit wordt het laatste drieluik voor mannen, v.a. het najaar 2023 wordt het helen van de moederwond ook gegeven als een 3-daagse retraite voor zowel vrouwen als mannen. Het is nu tijd om deze wond samen te helen. De eerst retraite vindt plaats van 15-17 september 2023.

Tijden

10.00 – 17.00

Locatie

Centrum De Oase
Geer 37
4243 JS Nieuwland

Investering

De investering bedraagt €450,- voor het drieluik.
De kosten van de 3-daagse retraite van 6-8 okt bedragen €665,- incl. verblijf en eten.

Annuleringsvoorwaarden

Na definitieve opgave ben je het gehele bedrag verschuldigd tenzij je je afmeldt binnen de termijn van 2 weken, dit geteld vanaf de datum van opgave, dan betaal je alleen €50,- administratiekosten. Als er meer tijd tussen zit geven wij de mogelijkheid voor vervanging zodat jouw plaats weer kan worden ingenomen mits er mensen op de wachtlijst staan. In dit geval betaal je ook alleen €50,- administratiekosten.

Als de trainer verhinderd wordt door een derde om de training voort te zetten is dit overmacht. De trainer is dan niet aansprakelijk. Wel zal deze zijn uiterste best doen om op een andere manier de training voort te zetten. Bv. door verplaatsing of online.

Contact

Mocht je nog vragen hebben dan kun je mij mailen naar justin@modernehypnotherapie.nl of bellen op 06-12560631.