Helen van de moederwond 3-daagse retraite (gemengd), 11-13 okt 2024, 23-25 mei & 10-12 okt 2025


Ervaar je een innerlijk conflict tussen het innemen van je eigen ruimte en je behoefte aan een geborgen binding. Dit heeft o.a. te maken met de moederwond, de oude pijn van niet (genoeg) gezien, begrepen en geliefd worden door jouw moeder. De moederwond begint wanneer je moeder niet (emotioneel) aanwezig en beschikbaar is, en/of de hechting onveilig voelt, en/of wanneer je moeder te veel in je eigen ruimte zit.

Als je jouw moederwond niet aangaat dan heb je nog altijd een afwerende houding tegenover het ontvangen van meer liefde en flow in je leven. En sterker nog, het weerhoudt je van iets heel essentieels. Dat is het ownen en belichamen van de bron waarachtige liefde in jezelf die jij te geven hebt. De wereld heeft deze liefde nodig. Vandaar het belang om je moederwond te helen.

Lieve Justin, dank voor je bezielde aanwezigheid en krachtige, heldere interventies afgelopen weekend. Al integrerende voel ik de diepte van wat er aangeraakt, losgemaakt en geland is in mijn wezen.”

Van binding naar verbinding

De wortels van de relatie met je moeder zitten heel diep in je onbewuste en aangezien het lichaam het voertuig is van het onbewuste zitten ze ook heel diep in je lijf. De relatie met moeder kent diepe onbewuste lagen die zijn ontstaan vanuit onze symbiotische en afhankelijke relatie met haar die begint in de baarmoeder.

In deze symbiotische afhankelijkheid zit er een enorme kwetsbaarheid door onze diepe onderliggende separatieangst en de angst om afgewezen te worden die in ons latent aanwezig is.

Tijdens de retraite werken we o.a. met het kwetsbare innerlijk kind dat pijn heeft en is zich (gedeeltelijk) gaan afsluiten omdat moeder niet (emotioneel) aanwezig en beschikbaar was, en/of de hechting onveilig voelde, en/of ze te veel in je eigen ruimte zat.

Er zit er ook heel veel liefde in dit kinddeel, ook als er sprake is van een dysfunctionele relatie met je moeder. Super belangrijk is dat we deze liefde niet uit het oog verliezen.

Tijdens de oefeningen wordt je innerlijke conflict tussen je behoefte aan vrijheid en ruimte en je behoefte aan een veilige binding zichtbaar. Vervolgens word je uitgenodigd om bewust een verbinding met je moeder aan te gaan die  je ruimte en vrijheid geeft.

Het doel is de oude, onbewuste binding met je (innerlijke) moeder omzetten in een dienende en bewuste verbinding. Dit is stap één.

N.B. En realiseer je a.u.b. dat dit uiteindelijk alleen om jou gaat, jij doet dit niet voor je moeder en je hoeft dit niet met je moeder te doen. We werken in de workshop met je geïnternaliseerde moeder die energetisch in je leeft.

Het aannemen van je moeder

Als de belemmerende binding met je moeder omgezet is in een dienende en bewuste verbinding kun je de volgende helende stap zetten en dat is je moeder aannemen.

Onze moeder heeft het leven aan ons geschonken. Wanneer we haar niet aannemen, wijzen we haar en ook het leven af, of beter gezegd, het alles omvattende energieveld van leven. Het leven wordt dan een ‘struggle’, het flowt niet.

Je zit dan of te veel in je mannelijke energie waarbij je veel te hard werkt of je verliest jezelf in verslavingsgevoelig en/of ander dissociatief gedrag dat je mannelijke energie ontkracht, of een combinatie van alle twee. De bottom line is dat je moeite hebt om jezelf te openen en te ontvangen. Of anders gezegd, je voelt je innerlijk niet veilig genoeg om je meer te openen.

Dit deel van het programma staat in het teken van het aannemen van je moeder, en niet zoals jij wilt dat zij is, maar precies zoals zij is. Dat je haar echt kunt zien met al haar tekortkomingen en ook al haar (verborgen) kwaliteiten, ook zijn deze wellicht nooit tot bloei gekomen.

Wat verhelderend en verzachtend werkt is dat we onze moeder haar eigen lot kunnen gunnen en in het bijzonder haar leed. Hoe zwaarder haar lot hoe belangrijker dit wordt. Het blijft tot de dag van vandaag een van de meeste bevrijdende inzichten voor mij – ‘Ik gun mijn moeder haar eigen leed’. Dat is de sleutel! En dit met een heldere geest, een open hart en verbinding met je buik en bekken. Dat is ware liefde!

Jij hoeft de pijn van je moeder niet meer te dragen of op te lossen noch hoef je daarvoor weg te lopen en te vluchten. Zij mag haar eigen pijn hebben en jij de jouwe. Je hoeft er niet in verstrikt te blijven. Je mag jouw innerlijke moeder en al haar potentieel tot zelf-compassie en liefde bevrijden zodat zij er voor jou kan zijn.

Het doel is je moeder aannemen en je verzoenen met je innerlijke moeder zodat de vrouwelijke levensstroom in jouw meer ontvangen kan worden. Je mag nu ja zeggen tegen meer flow en liefde in je leven.

De bol van jouw levenspotentieel planten in je moederlijn

Het helen van de moederlijn is een zeer bijzonder ritueel gericht op het herstellen van je innerlijke verbinding met de levens- en draagkracht van het vrouwelijke.

Hoewel er in dit ritueel met de moeder, grootmoeder, overgrootmoeder, betovergrootmoeder….tot en met de oermoeder gewerkt wordt, gaat het mij om de grotere betekenis van dit werk. Dat is hoe we ons openen en verbinden met de energie van het leven. En in het bijzonder, hoe we onze ware levenspotentieel bedding kunnen geven in het vrouwelijke.

 Zoals Dirk Oellibrandt zo mooi zegt:

De bloembol van de mooist denkbare bloem ooit….. is een waardeloze knol, zolang hij niet in goeie aarde wordt gestopt.

Aarde is vrouwelijk en energetisch gezien is de moederlijn per uitstek een geweldige plek om de bol van jouw levenspotentieel te planten. En schrik niet als er veel leed zit in je moederlijn, zie dit als compost waardoor de energetische aarde van je moederlijn lekker vruchtbaar wordt.

Het planten van de bol van onze levenspotentieel vraagt om een zachte penetrerende beweging die helend en bekrachtigend is voor het mannelijke in ons en ook voor onze moederlijn. We zullen onze vrouwelijke voorouders hier heel blij mee maken waardoor we toegang krijgen tot de krachtbron van het vrouwelijke, de oermoeder.

Het doel is jouw prachtige levenspotentieel diep laten wortelen in het energetische veld van jouw moederlijn tot en met de oermoeder die onlosmakelijk verbonden is met moeder aarde. Daar vanuit kun je als de bijzondere vrouw of man die je bent meer vertrouwen hebben in het rijpingsproces van de natuur en in de grote mysterie van het leven.

Voor wie?

Heb jij een moeder (gehad) die:

 • niet echt over emoties kon praten en je weinig of geen knuffels gaf, etc, of
 • streng en kortaf kon zijn en je straffen als je iets deed wat haar niet zinde, of
 • hoge verwachtingen had van jou? of
 • in de slachtoffer rol zat en/claimend was of emotioneel leunde op jou als kind zijnde? of
 • een problematische relatie had met haar eigen moeder? of
 • problemen had met haar man, jouw vader, haar eigen ouders of schoon-ouders? of
 • psychische klachten had (depressie, onvoorspelbare gedrag, stemmingswisselingen of labiel was)

Herkennen van de moederwond

Merk je dat je nog wel eens geïrriteerd, gefrustreerd of boos op je moeder bent? Of dat je nog wel eens zorgen om je moeder maakt en dat je hierin diep geraakt kunt worden. En als je moeder al overleden is herken je het bovengenoemde toen ze nog leefde? Verder kun je de moederwond herkennen in het volgende:

 • De overtuiging dat jij niet goed genoeg bent en/of kritisch zijn op jezelf en/of
 • Gevoelens van schaamte, onderdrukking, onzekerheid en/of
 • Het niet leven van je potentie: je klein houden om geliefd te worden en/of
 • Schuldgevoelens en/of
 • Het niet volledig jezelf zijn: je past je aan om een ander groter te laten voelen en/of
 • Je laat makkelijk over je grenzen gaan en draagt te veel zorg voor anderen of je bent rigide en dominant en wil alles onder controle houden en/of
 • Neiging tot depressie

Data

11-13 oktober 2024
23-25 mei 2025
10-12 oktober 2025

Praktische info

VRIJDAG: aankomst om 13.00 (je neemt je eigen lunch mee), tijd om aan te komen en je te installeren op je kamer. Het middagprogramma begint om 14 uur vervolgd door het avondeten en avondprogramma
ZATERDAG: aandacht voor het lichaam, ontbijt, ochtendprogramma, lunch, middagprogramma, avondeten en daarna ben je vrij
ZONDAG: aandacht voor het lichaam, ontbijt, ochtendprogramma, lunch, middagprogramma en afsluiting tussen 16.30- 17.00

Verblijf

Je slaapt op een 2- of 3-persoonskamer.

Adres locatie

Centrum Oostraven
Oost Ravenweg 5,
8162 PJ Epe

Testimonials

Er zijn een aantal testimonials in de rechter kolom of hieronder als je deze tekst op je mobiel leest.

Safe space

Omdat de moederwond heel diep zit hecht ik heel veel waarde aan het creëren van een safe space. Mijn lieve broeder, Marcel Timmer, zal mij wederom assisteren om onder andere deze hele belangrijke taak van holding space op zich te nemen. Dank je wel Marcel!

Investering

De investering bedraagt €695,- inclusief verblijf en eten.

Annuleringsvoorwaarden

– Annuleren tot 2 maanden voor aanvang: je betaalt 10% van de overeengekomen prijs*
– Annuleren tussen 2 maanden en 1 maand voor aanvang: je betaalt 20% van de overeengekomen prijs*
– Annuleren tussen 1 maand en 2 weken voor aanvang: je betaalt 50% van de overeengekomen prijs*
– Annuleren minder dan 2 weken voor aanvang: betaal je 100% van de overeengekomen prijs*

*In het geval dat er een wachtlijst is en iemand anders jouw plaats kan innemen betaal je dan alleen €50,- administratiekosten.

Contact

Mocht je nog vragen hebben dan kun je mij mailen naar justin@modernehypnotherapie.nl of bellen op 06-12560631.